Ook voor 2020 had de Probus West-Alblasserwaard weer een aantrekkelijk “jaar programma” samengesteld., inmiddels werken we aan een programma voor 2021, wat zodra de Corona omstandigheden dit toelaat, niet uitgevoerde onderdelen zal bevatten.

 

Voor de geplande bijeenkomsten, met naast lezingen door eigen leden, worden ook gastsprekers  uitgenodigd.

Onderstaand vindt u de verscheidenheid aan thema’s die aan bod komen. Een breed scala van persoonlijke interesses,  historische- en  ook maatschappij georiënteerde onderwerpen komen aan de orde. Ook staan er interessante excursies op het programma.

Kortom een programma waar naar wordt uitgekeken !

Zo was het Jaarprogramma 2020 in onze gedachten.

Echter Corona heeft zoals de gehele samenleving ook ons parten gespeeld en we hebben ons programma moeten onderbreken. Maar wat we doen en waar we heen gaan zal echter duidelijk zijn. In ons 2021 en 2022 programma gaan we wat compenseren.

 

lezing                                                                                              Bevers in de Biesbosch

 

Er leven bijna 300 bevers in Nationaal Park De Biesbosch. Je herkent ze aan hun bruine vacht en platte staart en je kunt ze in de hele Biesbosch tegenkomen.

Nationaal Park De Biesbosch is een beschermd natuurgebied en het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa. Dat houdt bijvoorbeeld in dat je er veel wilgenvloedbossen en kreken vindt. Bij het zien van de ruige en hoog opgaande wilgenbossen vergeet je dat je in Nederland bent!

 

Lezing                                                                               De Indianen van Noord Amerika

 

 

 

 

 

Indianen is dus een verzamelterm, de blanke veroveraars hadden totaal geen belangstelling voor de culturen van de honderden volkeren, in deze presentatie zal ik wat vertellen over de kolonisatie, de leefgebieden en over de “First Nation” people vandaag aan de dag.

Lezing                                                                                            Tolstoi

 

 

 

 

Als vervolg op de 'De geschiedenis van Rusland' wordt aan de hand van beelden en muziek verteld door onze  gastspreker, en ook door de inmiddels ontstane warme band nu een spreekbeurt  over de schrijver Tolstoi. bekend van zijn realistische romans Oorlog en vrede (1869) en Anna Karenina (1877), die worden beschouwd als twee van de beste boeken uit de wereldliteratuur.

lezing                                                      dementie

 

Iedereen is wel eens vergeetachtig, men kan zich dan tijdelijk iets niet herinneren. Dementie is veel minder onschuldig.

Wie dement is, heeft geen toegang meer tot bepaalde informatie in de hersenen

Eén op de vijf mensen krijgt dementie. Hoe herkent u deze ziekte en wat zijn de behandelingsmogelijkheden? Wim zal ons hier het nodige over vertellen.

 

Lezing                                                                                     Verbeelding van de hel

 

 

 

 

 

 

De hel zoals hier afgebeeld in de UNESCO Saint Césile kathedraal in Albi, Frankrijk

Onze spreker, is in zijn werkzame leven parttime Hoogleraar aan de wetenschappelijke Universiteit Utrecht en Karlstadt geweest. en ook hier kunnen we spreken van de inmiddels ontstane warme band nu een spreekbeurt  over de hel. We laten ons verrassen over de inhoud.

De Hel afgebeeld door Hieronymus Bosch

Bezoek aan                                                        Naturalis Leiden

 

Het nieuwe Naturalis is een combinatie van zien, doen en beleven. In de indrukwekkende museumzalen ontdek je meer over het vroegste leven op aarde, Nederland in de ijstijd en de oerkrachten van onze aarde. Je maakt kennis met de verrassendste versiertrucs van planten en dieren, staat oog in oog met een Afrikaanse olifant en T. rex Trix.

                                                       Dit bezoek belooft een prachtige educatieve Probusdag te worden.

Lezing                                                                                Suriname

 

 

Suriname staat na het recente Bouterse veroordeling, en onze confrontatie met het slavernij verleden weer volop in de belangstelling.

De spreker zal ons dan ook het nodige over Suriname gaan vertellen, we kijken met belangstelling hier naar uit.

 

Excursie                                                                          Nolet-Ketel I     Schiedam

 

KETEL1 voelt zich sterk verbonden met persoonlijke verhalen. Mensen schrijven ons over hun band met het merk. Het drinken van KETEL1 gaat bijvoorbeeld vaak over van vader op zoon, al generaties lang.

 

Zelf de koperen ketels bekijken, de bottelarij en de fustenzolder zien, de hoogste stellingmolen ter wereld bezichtigen in Schiedam

 

Een bezoek aan Nolet Distillery in Schiedam is de beste manier om onze traditie te beleven. Wij ontvangen u in onze stellingmolen ‘De Nolet’: de hoogste ter wereld. Onze bevlogen gidsen en een inspirerende film nemen u mee in het familieverhaal dat in 1691 begon. Een bijzonder verhaal, dat het familiemuseum en de oude directiekantoren verder vertellen.

 

In onze stokerij staat u oog in oog met de kolengestookte distilleerketel nummer 1, die nog altijd in gebruik is. U ziet, beleeft en ontdekt het distilleerproces en kunt een blik werpen op de moderne techniek in de bottelarij, op de fustenzolder en in het Logistiek Centrum

Lezing                                                                                    De grootste zeiljachten ter wereld

 

Na vorig seizoen de presentatie  als reserve achter de hand te hebben gehouden, komt spreker nu echt aan de bak

 

Lezing                                                                                                Genealogie

 

Genealogie Alblasserwaard

Voorouderonderzoek in de Alblasserwaard

De goede banden die we hebben met Probus Nieuwpoort, resulteren ook in een presentatie door onze gastspreker, we zijn benieuwd wat hij ons over de stambomen, families en familiewapens en  kan vertellen

 

Lezing                                                                                                        Albert Heijn

 

In 2019 hebben we onze Gastspreker niet uitgenodigd, we voelden ons schuldig, maar dat gaan we nu goed maken,  en met aandacht  luisteren naar zijn verhaal over s ’lands grootste grutter.

 

Lezing                                                                                                   De Schepping

 

Bij zijn spreekbeurt in 2019 over het Paaseiland, beloofde hij ons terug te komen. Wel nu dit keer zal hij ons over de Schepping gaan vertellen, na het verhaal wat ons te wachten staat over de “Verbeelding van de Hel” , geeft dit ons wellicht nieuwe inzichten.

 

Lezing                                                                                       Aspecten van het milieu

 

 

 

 

 

Het is de wens van vele van onze Probusleden om meer te weten te komen over het milieu en het klimaat. Alhoewel verschillende begrippen in ieder geval een nauwe verwantschap met elkaar. Waar onze spreker ons over zal gaan vertellen zullen we horen.

Bezoek                                                          Ambulancedienst ZHZ

 

Op verzoek gaan we een bezoek brengen aan de nieuwe ambulance post  aan de vliedberg in Papendrecht. We zullen dan het nodige te weten komen van De Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid die verzorgt met zo’n 170 enthousiaste en hoogopgeleide medewerkers de ambulance dienstverlening binnen de regio Zuid-Holland Zuid op een professionele manier.

Onderstaand het programma zoals we dit in 2019 hebben afgewerkt:

lezing                                                                           De ontwikkeling van de schilderkunst in de 20ste eeuw

 

Excursie                                                                      Gemeente Museum Den Haag

 

Lezing                                                                          De ziel van Rusland

 

Rusland is een groot land met een moeilijk toegankelijke taal en een ingewikkelde geschiedenis. Als je van beiden iets weet, gaat er een bijzondere wereld voor je open met een rijke cultuur en een barre geschiedenis. Daarover wordt verteld in een PowerPoint presentatie met ondersteuning van Russische muziek.

Excursie                                                                           Veth Papendrecht

 

Lezing                                                                               Gijzelaars en struikelstenen

 

Lezing                                                                             Het Gavangeniswezen

 

Lezing                                                                                  Onze Website, internet en nog veel meer

 

Lezing                                                                                  IG Farben

 

Het Kartel van de Hel: Opkomst en ondergang van IG Farben

Deze presentatie schetst de helse symbiose van het nazi regime en de Duitse industriegigant IG Farben. Hun samenwerking ontstond ver voor WO II en leidde o.m. tot een berucht project: de bouw van Auschwitz. Deze schets dient vervolgens als kapstok voor een discussie over twee vragen. Terugblikkend: hoe kon dit ‘Kartel’ ooit zover komen? Vooruitkijkend: hoe voorkomen we dit soort ‘Kartels’ en stimuleren we werkelijk maatschappelijk verantwoord ondernemen?

De presentator is afgestudeerd chemicus aan de Universiteit van Utrecht.

 

Lezing                                                                                Paaseiland

 

Lezing                                                                                Leerstrategien van steden in de internationaliteit

 

Een presentatie  over een onderzoek naar de beleidsvizie en de aanpak van enkele grote steden in Europa inzake problemen waar ze mee worstelen. Je moet dan denken aan criminaliteit, terrorisme, verkeer, milieu en wellicht nog meer zaken. Hoe pakken ze dat aan en wat zijn de resultaten. Hoe kunnen we van elkaar leren en welke aanpak was er succesvol. 

 

Lezing                                                                           Santiago de Compostella

 

Presentatie over het ontstaan van de pelgrimsroute naar Santiago, toegespitst op de culturele, architectonische

en landschappelijke aspecten hiervan

 

Excursie                                                                         Dordrecht

 

Lezing                                                                           Vogels in de Alblasserwaard

 

Lezing                                                                            125 jaar Autoreclame

 

Lezing                                                                                identificatie van rampslachtoffers

 

Lezing door een oud- commissaris van politie die o.a. bij de AIVD, ministerie van Binnenlandse Zaken, Persoonsbeveiliging en het Rampenpenidentificatieteam heeft gewerkt. Zijn voordracht gaat over de  procedure en de werkwijze die gevolgd wordt om de slachtoffers van een ramp te identificeren.

 

Onderstaand het programma zoals we dit in 2018 hebben afgewerkt:

 

 

Lezing                                                                            2025 .......waar is mijn bankkantoor gebleven ?                                 

Lezing                                                                                                         Batavia Kerkhof                                                         

Lezing                                                                      1964 Het laatste jaar van de Vlaardingse vleetvisserij                                                                  

zing                                                                                                  WO II in Alblasserdam                                                                         

Excursie                                                                  Fort Altena Werkendam    http://www.fortaltena.nl/                         

Lezing                                                                                                            ANTARTICA                                                                  

Lezing                                                                                     Spiritualiteit en Sociale Vernieuwing                                         

Lezing                                                                                              Geschiedenis van de RTM                                               

Excursie                                                                               Zilvermuseum in Schoonhoven                                                                             

Lezing                                                                                 De grootste privé-zeiljachten ter wereld                                       Probuslid 2019

lezing                                                                                           Industriele en maritieme fotografie                                     

 

Lezing                                                                                                          Don Quichotte                                                              

Excursie                                                                                    De Graafstroom melk/kaas fabriek                                      Opgeschoven in de toekomst                                                                                                                                                                                                                                             

Excursie                                                                                 Sluizen IJmuiden onder renovatie RWS                                     

Lezing                                                                                           WO I Wapenstilstand en vrede                                                

Lezing                                                                                                 Vereenigde Arabische Emiraten [UAE]                            

Lezing                                                                                                           Fam De Haan